Jak FVE pomůže splnit přísnější směrnici o energetické náročnosti?

Od prvního ledna došlo k dalšímu zpřísnění nároků na tepelnou izolaci a snížení spotřeby energií v přepočtu na metr čtvereční obytné plochy. Řídí se směrnicí o energetické náročnosti budov, která byla přijatá už v roce 2010 a která v sobě obsahuje postupné navyšování některých parametrů tak, aby se nakonec každá běžná stavba rovnala pasivním domům té doby.


Důvodem, proč směrnice vznikla, je potřeba snížit naši závislost na fosilních palivech, které sice představují velmi efektivní zdroj energie, ale zároveň nežádoucí přidanou hodnotu ve formě zplodin spalování - ať už oxid uhličitý, nebo jiné nežádoucí látky. Důvodem, proč k posouvání limitů dochází postupně, je samozřejmě potřeba ponechat stavebnímu průmyslu prostor pro rozvoj a zapracovávání technologií.


Fotovoltaika na střeše nemusí nutně zabírat spoustu mísa a ani stavbu nemusí hyzdit. Fotografie: https://www.flickr.com/

Nejjednodušším způsobem, jak vyjít zákonným normám vstříc, byla v minulosti izolace. Zateplení fasád, podlah, stropu, kvalitnější okna a dveře. Z vymožeností se stává standard a je potřeba jít dál. Ke slovu se tak dostávají úspornější technologie vytápění, nucené větrání s rekuperací, tepelné čerpadlo, podlahové topení, nebo třeba fotovoltaika.

Právě solární panely na střeše novostaveb jsou nyní žádaným prostředkem, jak se do nových limitů v projektu dostat a jak dlouhodobě zajistit nízkonákladové bydlení. V kombinaci s bateriemi a záložní přípojkou k distribuční síti tvoří takzvaný hybridní systém, který využívá maximum solární energie v době, kdy je jí dostatek, ale není na ní životně závislý.

Princip hybridní fotovoltaické elektrárny je následující: solární panely se na střechu namontují tak, aby pokud možno dodávaly elektřinu v průběhu celého roku. Nenastavují se tak přímo proti letnímu slunci, ale tak, aby na ně nějaké světlo dopadalo i v chladných měsících. Mít v létě spoustu energie a v zimě nic - to by nebylo moc ekonomické.

File:Solar battery testing (9192436851).jpg

Nějak takto mohou vypadat solární baterie ve vašem domě. Na obrázku technik testuje jejich bezproblémový chod. Fotografie: https://commons.wikimedia.org/

Vyrobená elektřina jde pak přes řídící jednotku a měnič napětí buď přímo do domácích spotřebičů, nebo se její přebytky ukládají do baterií, které potom dotují spotřebiče v noci. Díky tomu se přemostí fakt, že nejvíc elektřiny vyrobíte v době, kdy jste v práci a nemusíte doma vařit, prát nebo svítit.

Energie uložená v bateriích se potom čerpá v průběhu noci, ale jen do úrovně, která nezkracuje životnost baterií. Pak řídící jednotka přepne na připojení k síti a domácnost funguje bez toho, že byste si čehokoliv všimli.

Baterie ve sklepě také slouží jako UPS, čili záložní zdroj napájení, který chrání spotřebiče. V místech, kde kolísá napětí, dostává elektronika hodně zabrat a pokud se přímo nezničí, často je potřeba ji přenastavovat. Výpadky (blackouty) a poklesy napětí kompenzují hybridní fotovoltaické elektrárny perfektně.

zdroj informací:
https://www.bce.cz/fve-pomaha-plnit-smernici-o-energeticke-narocnosti-budov/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hybridn%C3%AD_m%C4%9Bni%C4%8D


Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.