Co přesně znamená "plovoucí podlaha"?

Pod pojmem plovoucí podlaha vnímá česká veřejnost z valné většiny podlahu laminátovou, což je trochu zavádějící. Na vině jsou ovšem jednoznačně výrobci a dovozci, kteří v době, kdy se lamino podlahy na českém trhu poprvé objevily, tento termín šmahem používali pro jejich označení. Termínem plovoucí se označuje jakákoliv podlaha z desek položených specifickým způsobem, tedy laminovaná, vinylová, ale třeba i dřevěná podlaha.

Plovoucí podlahy se začaly používat kvůli izolaci kročejového hluku. Cílem bylo stavebně oddělit podlahu od nosných prvků stropu a stěn tak, aby se hluk kroků nepřenášel do konstrukce domu a nerezonoval v ostatních místnostech. Vznikla tak metoda pokládky podlahy na izolační vrstvu, s dilatací podél stěn, bez propojení s podkladem. Podlaha, která není ničím připevněna ani do země, ani do stěn, je tak označována jako plovoucí.



Pokládku podlahy se systémem zámečků zvládne každý zručnější člověk svépomocí. Co už ale sám vetšinou nezvládne, je příprava podkladu (na dvou metrech nesmí být více, než 2 mm výškový rozdíl) a často ani volbu vhodného podkladu. Zatímco na minerální podklady se dává hydroizolace, na dřevěné podklady pouze měkká podložka.


Není divu, že se jako plovoucí podlahy začaly označovat právě laminované desky se systémem zámků, protože právě ty byly na českém trhu průkopníkem této metody pokládky.
V dnešní době se plovoucím způsobem dají pokládat i modernější vinylové podlahy a dokonce i v nabídce nejklasičtějších dřevěných podlah najdeme desky se systémem zámků, které umožňují tuto metodu instalace. Výrobci dřevěných podlah a ostatních podlahových krytin ale v poslední době uživatele od plovoucí metody pokládky zrazují, proč?

Plovoucí podlahy dnes ustupují lepeným


Pokud je jednoznačnou výhodou plovoucí podlahy jednoduchá pokládka a celková cenová úspora, výhodou podlahy přilepené k podkladu je zejména odolnost proti dilatačním změnám, proti namáhání, a nižší hlučnost. Zejména dřevěné podlahy, jedno jestli z vrstvených desek, parket, nebo z masivu, se proto dnes převážně lepí, k velké spokojenosti nových uživatelů.


Vhodné podlahové lepidlo roztíráme zubatou špachtlí pro docílení rovnoměrné vrstvy pod celou podlahou. Lepené dřevěné podlahy se vyznačují prodlouženou životností a nižší hlučností. Požadavkem je ale velice dobře zpracovaný podklad zabroušený do roviny.


Cena trvale elastického lepidla není úplně zanedbatelná - vychází zhruba na 250 Kč na čtvereční metr, což ze samotné pokládky dělá něco kolem 450 Kč/m2 a to už není zrovna málo. Bavíme se ale o kvalitních dřevěných podlahách, které mají všechny předpoklady k několikagenerační životnosti, a tam může prvotní investice trochu zabolet, ale mnohonásobně se vrátí v průběhu spokojeného užívání.

Dřevěné podlahy i s lepidlem si rozumí s podlahovým topením


Pokud vás napadají naprosto zákonité otázky kolem dřeva v kombinaci s podlahovým topením, a ty stejné otázky kolem použitého lepidla, můžete být bez obav. Pro použití s podlahovým topením se doporučují vrstvená dřevěná podlahová prkna v tloušťkách od 10 do 15 mm, stejně jako parkety a kazetové mozaiky. Slabší tloušťky podlahových dílů již nezaručují odolnost proti změnám velikosti teplem, tloušťky nad 15 mm potom naopak fungují v podlaze jako nežádoucí izolant.

Při lepení dřevěných podlah k podkladu máme většinou na výběr mezi trvale elastickým lepidlem a syntetikou. Levnější syntetická lepidla mají svá omezení a bezproblémově fungují spíš u vyšších masivnějších podlah a lepení na OSB desky nebo dřevotřísku. Pokud plánujete podlahové topení, sáhněte spíš po dražším trvale elastickém lepidle, které pohltí nežádoucí tvarové změny dřevěných desek a neobsahuje žádná těkavá rozpouštědla.


I takto zámecky může vypadat moderní dřevěná podlaha, když víte, kde vybírat. Mozaiky nejrůznějšího vzoru a kombinace dřevin jsou běžně k dostání u lepších prodejců dřevěných podlah.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.