Než se vypravíte vybírat dveřní kování

Zařizování bytu bere řada lidí jako vzrušující a povznášející činnost plnou kreativních nápadů. I výběr dveřního kování vyžaduje vkus a určitou míru kreativity, jedná se o sice nenápadnou, ale o to důležitější designovou tečku Vašeho snažení. Pokud zamíříte do velkého stavebního marketu nebo na stránky eshopů, čeká Vás výběr desítek a někdy až stovek klik. Na co v té záplavě nesmíte zapomenout?


Všetečně jsme se zeptali v jednom z velkých specializovaných obchodů, s jakými sny a touhami přicházejí zákazníci, pokud chtějí vybírat interiérové dveře, ale i dveřní kování. A odpověď byla trochu jiná, než jsme čekali - lidé neví, jakou rozteč má zámek na jejich dveřích, případně neví, jestli chtějí levou nebo pravou kliku, tápou v tom, jestli jsou jejich dveře levé nebo pravé. Dobrá tedy. Pojďme si shrnout, co by měl člověk dostat pod kůži, než se vypraví do prodejny a než ho prodavač totálně zaskočí a vyvede z míry.

Rozteč dveřního kování


Připravte se na to, že pokud nebudete vědět z hlavy rozteč zámku na Vašich dveřích doma, půjdete z obchodu s nepořízenou. Jako rozteč se rozumí vzdálenost mezi středem kliky a středem zámku, tedy - jak upřesňuje náš obrázek - mezi osou otáčení kliky a osou otáčení klíče v zámku. V našich zeměpisných podmínkách se prakticky setkáte jen s rozměry 72 a 92 milimetrů, narazit ale můžete i na 90 mm, takže vážně pozor při měření.

rozteč dveřního kování

Rozteč dveřního kování se definuje jako vzdálenost mezi osou otáčení kliky a osou otáčení klíče v zámku. Pokud tuto míru u svých dveří (u zámkové vložky) nevíte z hlavy, odejdete z prodejny s kováním zcela bez kování :-)

Štítek nebo rozetka?


Jednou z otázek, kterou Vás mohou v prodejně dveří zaskočit, je třeba ta, jestli chcete kování šítové nebo rozetové. Než si člověk uvědomí, že kromě klasického dveřního kování v jednom kuse existuje i jakási varianta s holým bříškem, podobně jako dvojdílné plavky, může si připadat na prodejně chvilku jako tele. Pokud jde o rozteč zámku, zajímá nás samozřejmě jen u dveřního kování štítového, se kterým není možné hýbat. Štítkové kování má tu výhodu, že ho lze namontovat bez problémů na všechny známé rozteče.

štítové kovánírozetové kování

Štítkové kování vlevo a rozetové vpravo. Je potřeba něco dodávat?

Levá nebo pravá klika?


Mnohem více zábavy Vás čeká, pokud se podavač zeptá, jestli chcete levou nebo pravou kliku. Pravděpodobně se budete různě natáčet a zkoušet si z hlavy vybavit, jakou že to kliku vlastně potřebujete. Pokud se podíváte na obrázek, budete muset uznat, že to určování orientace není zdaleka jednoznačné. Proč se ale stranová orientace klik určuje a zjišťuje?
Dveřní kování je možné vyrobit v několika praktických variantách. V interiéru dáváme jednoznačně přednost variantě klika - klika, tedy klika z obou stran. Ale třeba u dveřního kování na toaletě vyžadujeme z jedné strany západku, tedy pokud tam nechceme mít celý život dozický klíč. Aby se nestalo, že bude západka z vnější strany provokovat rodinné příslušníky k nepěkným žertíkům, je potřeba vědět, jestli je klika levá, nebo pravá. Stejně tak to bude u vchodových dveří, kde je potřeba správně orientovat kliku a madlo na druhé straně. Jak to tedy je?

levá nebo pravá klika
Náčrtek vypadá opravdu složitě, ale zkuste to jinak - otevřete dveře a podívejte se na ně směrem od hrany, abyste viděli kliky na obou stranách dveřního kování. Klika vlevo je levá, vpravo pravá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.