Imitace živého plotu - ano nebo ne?

S dnešním postřehem o designu v bydlení se podíváme tentokrát ven - je přece jen léto a venku je pěkně. Dostal se nám do ruky zajímavý katalog firmy Artleaf a nemohli jsme jinak, než se na umělé živé ploty jet podívat na prodejnu a posoudit, jestli jsou skutečně tak dobré. Přinášíme tedy malé rozjímání a kritické posouzení. V případě, kdy si vyrábíte zahrádku snů, se umělé živé ploty těm přirozeným nemají šanci rovnat. V jakémkoliv jiném případě, kdy potřebujete zastínit rozsáhlejší areál, nebo i malý balkon, jsou umělé živé ploty překvapivě dobré.



Živý plot jako takový je prostě nádherná věc, nad tím se myslím všichni shodnou. Zeleň působí konejšivě na lidské nervy a být třeba doma nebo na chatě obklopen zelení je víceméně snem každého z nás. Liší se pak tím, jestli se o tu zeleň hodláme i starat, nebo dáváme přednost lenošivé relaxaci, ale to už je trochu jiná pohádka. Otázkou do pranice je tak to, jestli zeleň, která by příjemně rámovala pozemek, popínala starou cihlovou zeď nebo maskovala zaparkovaná auta, musí být přirozená, tedy rostoucí. Odpověď je ano i ne.

umělý živý plot

Umělý, nebo živý? S odstupem několika metrů můžeme pochybovat. Umělé živé ploty dnes dosahují hodně velké přesvědčivosti díky měnícím se odstínům i velikosti lístků. (Obrázek z katalogu firmy Artleaf.)

Umělé živé ploty jako náhrada rostoucích? To snad ne?


Může umělý živý plot nahradit přirozenou zeleň? Spíš ne, nebo jak kdy. Ale myslíme si, že vytěsnění přirozeně rostoucích dřevin z našich zahrad si výrobce asi nepřál. Jedná se mnohem pravděpodobněji o lákavou možnost nahradit syntetickou zelení nikoliv zeleň přírodní, ale nevzhledné pletivo, nevkusnou geotextilii, různé zástěny a zábrany. Existuje totiž sto a jeden případ, kdy se v daném místě živý plot vysadit nedá, nemá se o něj kdo starat, nebo je potřeba rychlé a levné řešení, které zachová estetickou hodnotu. Umělé živé ploty tak vidíme nejen na plotech novostaveb, ale zejména na plotech firemních objektů, zábradlích obytných budov, nevzhledných betonových soklech a podobně.

umělý živý plot - bambus

Teprve z bezprostřední blízkosti vidíme, že jsou bambusové lístky živého plotu zhotoveny z lakovaného textilu. (Obrázek z katalogu firmy Artleaf)

Umělý živý plot v obytné zástavbě


Rostlá zeleň je v obytné zóně přepychovou věcí - někdy až na hranici dosažitelnosti. Koupíte si rodinný dům, vyjdete na zahrádku a všimnete si, že se Vám na ni dívají sousedé z celého okolí, šoféry projíždějících aut nevyjímaje. Samozřejmě můžete začít kopat díry, sázet túje, cesmínu, nebo nějakou jinou celý rok zelenou dřevinu, ale na rovinu - ne každý z nás je zahradník, ne každému se chce čekat několik sezón, než dřevina doroste a zhoustne, ne každý disponuje dostatečnou částkou peněz. Umělý živý plot přivezete v rolích a napnete na plot po obvodu pozemku během jednoho odpoledne. A sousedi se budou muset přijít podívat a sáhnout si, aby zjistili, že není živý. Tak živě vypadá!

umělý živý plot - červené konopí

Výběr imitovaných rostlin a dřevin je skoro bezbřehý. Pro věrný vzhled byly použity velmi autentické barevné odstíny a výsledkem je umělý živý plot pro širokou škálu možných aplikací.

Umělý živý plot v patře, na betoně, na stavbě 


Pokračujeme v listování katalogem umělých živých plotů a žasneme nad jejich variabilitou. Zastínění parkovacích stání, bazénů, altánů, teras, lodžií, ohraničení záhonů, terária, voliéry, interiér. Tím, že je umělý živý plot téměř k nerozeznání od pravého, je odolný UV paprskům a omyvatelný hadicí, zachová si svěží vzhled po celý rok a dokonce mu nevadí prašné prostředí. Zejména aranžování do interiéru nabízí hodně zajímavé možnosti ve společenských prostorách, restauracích a podobně. Některé imitace živých rostlin jsou tak věrné, že si budete chtít sáhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.