Výběr dveří - materiál

Jedním z parametrů interiérových i vstupních dveří, který rozhoduje o jejich kvalitě i ceně, je materiál. Na výběr dnes máte celkem širokou škálu materiálů a provedení počínaje masivními dveřmi, dveřmi z napojovaného masivu, dřevotřískové dveře s dýhou, laminátovým povrchem, až po plastovou fólii. Dveře také mohou být skleněné, plastové, z nerez oceli nebo hliníku.

Požadovaná odolnost a výběr materiálů se liší mezi běžnými dveřmi do interiéru, vchodovými dveřmi, a dveřmi koupelny nebo toalety. Všechny dveře by nadto měly splňovat i estetické požadavky.

Bezpečné a vkusné vchodové dveře

Nejčastějším materiálem používaným při výrobě vchodových dveří je masivní dřevo - smrk, dub a některé exotické druhy. Nejčastější formou jsou desky lepené z lamel o tloušťce cca 5 centimetrů a šířce 80 - 90 cm. Samozřejmostí je zakázková výroba jakýchkoliv velikostí.
Vstupní dveře musejí být bezpečnou zábranou proti násilnému vniknutí do bytu, a zároveň tepelnou izolací. Mohou být zasklené neprůhledným dvojsklem, nebo uvnitř vyplněné izolační vložkou. Levnější varianty vchodových dveří se vyrábějí s laminátovým povrchem a hodí se spíš do bytu, kde je přístup přes chodbu, aby nebyly ve styku s venkovním klimatem. U moderních puristických staveb najdeme vstupní dveře skleněné, nebo z nerez oceli.

Interiérové dveře a masiv

Dřevěný masiv jako nejkrásnější a neušlechtilejší materiál najdeme hojně i v interiéru, kde se osvědčil jako vyzkoušený a ekologický materiál, dodávající interiéru navíc velice příjemnou atmosféru. A protože na interiérové dveře nejsou kladené tak vysoké nároky na bezpečnost a odolnost, jsou zpravidla vnitřní dveře levnější i při použití kvalitního masivního dřeva.
Jednokřídlové interiérové dveře se zpravidla vyrábějí v šířce 60 až 90 cm a preferovaným materiálem je zpravidla smrk, dub, buk a olše.

dveře z maisvu

Masivní dřevěné dveře jsou ozdobou každého interiéru, jsou ekologické a vytvářejí příjemnou atmosféru

Dýha jako nejčastěji používané řešení


Jakkoliv jsou dveře z přírodního masivu za přijatelné ceny a esteticky i ekologicky nejzajímavější, přesto je nejčastějším materiálem interiérových dveří dřevěná dýha. Velice kvalitní a esteticky hodnotné řešení úspory materiálu snižuje dále ceny při zachování naprosto přírodního vzhledu dveří. Rám dýhovaných dveří se obvykle vyrábí z měkkého masivního dřeva a výplň tvoří dřevotřískové desky, buď plné, nebo odlehčené. Na povrchu dýhovaných interiérových dveří potom nejčastěji najdete buk, břízu, dub, gabon, hrušku, javor, jasan, mahagon, olši, ořech nebo třešeň.

dýhované interiérové dveře

Dýhované dřevěné dveře jako alternativa dražších masivních, stále zachovávající přirozený dřevěný povrch, vzhled a estetickou hodnotu


Imitace dřevěných povrchů z laminátu

Také laminátové dveře mají ve svém jádru rám z měkkého dřeva. Vstupní dveře, které vyžadují zvýšenou bezpečnost a požární neprostupnost, obvykle ve své konstrukci zahrnují i hliníkový plech a dřevovláknité desky. Teprve na povrchu najdete vrstvu laminátu. Takto sendvičově složené dveře již odolají vlivům rozdílné teploty a vlhkosti, když jsou celoročně exponované vnějšímu počasí. Laminát se dále dělí na střednětlaký a vysokotlaký, které se liší odolností proti otěru, tvrdostí a bezpečností. Laminátový povrch je zpravidla barevně tónovaný, nebo napodobuje přirozenou kresbu dřeva.

interiérové veře s laminátovou úpravou


I dveře s laminátovou povrchovou úpravou, nebo plastovou fólií, mohou v interiéru působit dobře a nikoliv laciným dojmem.


Interiérové dveře s plastovou fólií

Dveře pokryté plastovou fólií mají výrobní proces dost podobný se dveřmi s laminátovou vrstvou. Dekor dveří bývá obvykle opět bílý, barevně tónovaný, nebo nejčastěji napodobuje kresbu a strukturu dřeva. Výplň takových dveří bývá z extrudovaného polystyrénu zpevněného hliníkovým nebo ocelovým plechem, na zasklení se používá izolační dvojsklo.

1 komentář:

  1. Do interiéru bych si po zkušenostech dal už jen dveře z masivu. Sice se to trochu prodraží, ale třeba opravy drobných škrábanců nebo děr po kolizi při stěhování nábytku opravíte tmelem a barvou, u papírových dveří máte smůlu. Naposledy jsem do bytu kupoval patero dveří ze smrkové spárovky od českého výrobce. Je potřeba se podívat, jestli výrobce používá dostatečně vytříděný materiál (bez suků), ale každopádně získáte kus kvalitního dřeva se všemi výše popsanými výhodami, a to za celkem snesitelné peníze.

    OdpovědětVymazat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.